Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

2:32 μ.μ.

Διαδικασίες ώστε λιμένες της Μαγνησίας , οι οποίοι δεν έχουν φορέα διαχείρισης, τα ονομαζόμενα και «ορφανά λιμάνια», να υπεισέλθουν στη διαχείριση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, δρομολογούν επαφές και συναντήσεις μεταξύ δημάρχων και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΒ.
Τα αλιευτικά καταφύγια έχουν υποστεί μεγάλες φθορές, οι Δήμοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν έστω και σε μικρές εργασίες και στόχος της πρότασης είναι η αξιοποίησή τους με αναπτυξιακή κατεύθυνση, καθώς και η τακτοποίηση της εκκρεμότητας να υπάρχουν λιμάνια χωρίς κεντρικό φορέα διαχείρισης.
Κεραμίδι, Χορευτό, Αη Γιάννης, Κατηγιώργης, Πλατανιάς, Άγιος Ιωάννης Παλιό Τρίκερι, Συκιά και Μιτζέλα, είναι τα λιμάνια που θα γίνουν προσπάθειες να αναλάβει ο ΟΛΒ. Θα υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα και θα παρέχεται σε επισκέπτες με σκάφη νερό και ρεύμα.
«Υπάρχει ένας σχεδιασμός και θα δούμε τι μπορεί να γίνει με τα «ορφανά» λιμάνια τα οποία στην ουσία έχουν φορτωθεί οι Δήμοι αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά για συντηρήσεις και επισκευές. Είναι στην ουσία νεκρές λιμενικές υποδομές», είπε ο κ. Σταυριδόπουλος και ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με τους δημάρχους του Νοτίου Πηλίου και του Αλμυρού.
Στο πλαίσιο αξιοποίησης θα είναι δυνατός ο ελλιμενισμός τουριστικών σκαφών που θα μπορούν να λαμβάνουν ρεύμα και νερό, έναντι χαμηλού αντιτίμου ενώ από τέλη θα εξαιρεθούν οι ντόπιοι ψαράδες .
«Θέλουμε να βελτιώσουμε τα λιμάνια, να φτιάξουμε τις υποδομές και να ανεβάσουμε το επίπεδο με την εφαρμογή μιας ενιαίας πολιτικής αξιοποίησης στον Νομό. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα προχωρήσουν οι μορφές συνεργασίας που επιδιώκουμε για εκμετάλλευση και διαχείριση» σημείωσε ο κ. Σταυριδόπουλος και τόνισε πως από την Περιφέρεια θα ζητηθεί βοήθεια.
Δεν νομίζω πως θα διαφωνήσει κανείς ότι τα ορφανά λιμάνια, πρέπει να αξιοποιηθούν και να κατασκευαστούν σε αυτά απαιτούμενες υποδομές για τη λειτουργία τους. Για τον σκοπό αυτό, θα εκπονηθεί μελέτη για την αξιολόγηση και την κατά περίπτωση αξιοποίησή τους», κατέληξε.
Πηγή: e-thessalia.gr